παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα παράνομης δημιουργίας νεκροταφείου στη Ζώνη Α του Υμηττού
Ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα παράνομης δημιουργίας νεκροταφείου στη Ζώνη Α του Υμηττού

Αθήνα, 13.8.2011

 Ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα παράνομης δημιουργίας νεκροταφείου στη Ζώνη Α του Υμηττού

Την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, ενεργώντας αυθαίρετα, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α' Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φέρεται να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις (αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε χρήση για λόγους προστασίας του ορεινού όγκου), προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί "τετελεσμένο".
 
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δια της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε άμεσα να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου από το Δήμο Γλυφάδας και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος.
 
Αναγνωρίζοντας ότι είναι γεγονός η έλλειψη χώρων ταφής στην Αθήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα προβεί, για πρώτη φορά, κατά προτεραιότητα και άμεσα, στη συνολική -και όχι αποσπασματική ανά Δήμο- χωροθέτηση νέων περιοχών για χρήση νεκροταφείων, που θα εξυπηρετούν ομάδες Δήμων του Μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας με παρόμοιο έλλειμμα. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Γλυφάδας υπέβαλε μεταξύ άλλων αίτημα για ανεύρεση τέτοιου χώρου μόλις μία ημέρα (την Πέμπτη) πριν την επιχείρηση κατάληψης της αναδασωτέας έκτασης.
 
Η εύρεση λύσης για νεκροταφεία ή άλλες χρήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ, ωστόσο δεν μπορούν να επιτραπούν πράξεις αυτοδικίας που παραβιάζουν ευθέως την περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να υπηρετούν όλα τα δημόσια όργανα, αιρετά ή μη.
 
Για το συμβάν διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα υπό την εποπτεία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, Ελένης Ράϊκου, ενώ αστυνομική δύναμη περιφρουρεί το χώρο. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία θα κινήσει όλες τις  προβλεπόμενες διαδικασίες για την παραδειγματική εφαρμογή του νόμου στην απόδοση ευθυνών και ποινών.
 

 

| | | | | | |