παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ » Συνέντευξη ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στον Σκάϊ
Συνέντευξη ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στον Σκάϊ

 Αθήνα,  13 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού Σκάϊ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συζήτησης:
 
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων
 
Η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων που έχουμε εδώ και 25 χρόνια και λένε: πρώτον) ονομασία για όλες τις χρήσεις, δεύτερον) αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την αρχαία Ελλάδα και τρίτον) οι χρήσεις ταυτότητας και γλώσσας θα έχουν ισχυρούς αστερίσκους, υπογραμμίζοντας τη σλαβική προέλευση. Και οι τρεις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας επικυρώνονται, με πιο σημαντικό απ΄ όλα, τη συνταγματική αλλαγή η οποία αίρει κάθε έννοια διπλής ονομασίας και αλυτρωτισμού.
 
Για τις αιτιάσεις περί υποχώρησης της Αθήνας
 
Υπενθυμίζω ότι πάγια ελληνική θέση, από το 1992 μέχρι σήμερα, ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το βασικό κριτήριο και η ενιαία ονομασία καλύπτεται πλήρως. Στα άλλα θέματα, η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την αρχαία Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση αυτής της συμφωνίας, διότι αυτό ακριβώς το σημείο αμφισβητούσε τη σλαβική καταγωγή των γειτόνων μας.
 
Σε ερώτηση πώς προσδιορίζεται τώρα η ταυτότητα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: Ακριβώς όπως το λέει η συμφωνία: πολίτης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας. Έχουμε πλήρη αποστασιοποίηση από την ιδέα του έθνους και προσδιορισμό με βάση την ιδιότητα του πολίτη, κάτι το οποίο είναι σύνηθες για τους Αμερικανούς πολίτες, την Ελβετία και πολλές άλλες χώρες που δεν θέτουν θέμα ταυτότητας. Αυτή η διάκριση ανάμεσα στο έθνος και στον πολίτη είναι απόλυτα καθοριστική.
 
Για το εάν θα υπάρξει ενημέρωση στο Κοινοβούλιο
 
Θα γίνει ενημέρωση πριν προχωρήσουμε στις υπογραφές. Από εκεί και πέρα, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό. Θα υπάρξουν γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο φυσικά ότι οι γείτονές μας θα κερδίσουν όλα τα προαπαιτούμενα που είναι πάρα πολλά και δύσκολα.
 
Για τις αντιδράσεις της Ν.Δ.
 
Η κυβέρνηση έχει πλήρη νομιμότητα να υπογράψει τη συμφωνία. Η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή και εκτιμούμε ότι θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν θεωρεί η αντιπολίτευση ότι δεν έχουμε αυτή την πλειοψηφία, έχει τα εργαλεία -το προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα- να το αμφισβητήσει αλλά θεωρώ ότι η συμφωνία θα τύχει ευρείας συναίνεσης στη Βουλή.
 
Για τη θέση των ΑΝΕΛ
 
Η θέση των ΑΝΕΛ ήταν πολύ σαφής από την αρχή των διαπραγματεύσεων. Είχαν εμπιστοσύνη στον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση και στην κατεύθυνση. Είχαν καταστήσει σαφές, όμως, ότι καταστατικά διαφωνούν με αυτή τη λύση. Νομίζω ότι και στο θέμα αυτό θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες και συνεννοήσεις ούτως ώστε να διαχειριστούμε αυτή τη διαφωνία που έχουμε οι δύο εταίροι με έναν αξιοπρεπή τρόπο.
 
Για την εκτίμηση του κυβερνητικού εταίρου ότι θα αργήσει η επίτευξη συμφωνίας
 
Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη μέρα και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα δώσει μια πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη, αλλά όλοι προσδοκούμε ότι θα την κερδίσει. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: Το βρίσκω μάλλον υπερβολικό. Επαναλαμβάνω, η συμφωνία τηρεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, άρα θα ακολουθήσουμε τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Θα υπογραφεί η διεθνής συμφωνία από την κυβέρνηση και θα επικυρωθεί από τη Βουλή.
 
Για το πολυνομοσχέδιο
 
Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο είναι ισορροπημένο, έχει και πολλά θετικά και δύσκολα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δέκα μέρες πριν από το τέλος του προγράμματος, θα προχωρήσει νομίζω χωρίς κανένα πρόβλημα και όλοι προσδοκούμε ότι την 21η Ιουνίου το Eurogroup θα επικυρώσει τη συμφωνία και για το χρέος και για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 
Για το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές
 
Η Ν.Δ. δεν έχει συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε σε διαδοχικές εκλογές και πετύχαμε το πρόγραμμα στην εφαρμογή του. Συνεπώς, θα πρέπει να κάνει τώρα λίγο υπομονή και να μας πει τι θα κάνει αυτή την επόμενη μέρα.

από το Γραφείο Τύπου 

| | | | | | |