παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ » Ολόκληρη η συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο RealFm
Ολόκληρη η συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο RealFm

 

 

 Συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο «RealFm”

 
 
Για τις συντάξεις
 
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα καινούργιο σενάριο. Το επιχείρημα από την πλευρά μας είναι διπλό. Είναι ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο άρα δεν κόβονται οι συντάξεις, γιατί υπενθυμίζω ότι η συμφωνία είναι για το 3,5% και η περικοπή των συντάξεων θα αφορούσε εάν δεν πιανόταν το 3,5%. Αυτό θα το δούμε ως δημοσιονομικό επιχείρημα. Αλλά όπως  όλοι ξέρετε τα επί του διαρθρωτικό επιχειρήματος εδράζονται και στην ιδέα ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ελλειμματικό. Το ασφαλιστικό σύστημα με βάση τα στοιχεία όπως ξέρετε και το ΄17 είναι πλεονασματικό. Συνεπώς και το διαρθρωτικό επιχείρημα είναι αδύναμο και θεωρώ δεδομένο πλέον ότι θα προχωρήσουμε όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, χωρίς περικοπή των συντάξεων. Επειδή έχω υπεραπόδοση, όλο το δημοσιονομικό χώρο τον χειρίζομαι όπως θέλω, αυτό ήταν σαφές από πέρυσι ακόμα και εντός του μνημονίου, πολύ περισσότερο εκτός του μνημονίου. Σαφώς και συζητάμε και αυτό είναι σαφές. Η δέσμευσή μας είναι σαφής. Έχουμε δεσμευτεί για τέσσερα χρόνια ότι θα παράγουμε 3,5% πλεόνασμα, τελεία. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα όλο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής σε όλα αυτά τα θέματα νομίζω ότι πλέον έγινε σαφές ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
 
Για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν
 
Τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν, κάποια έχουν σταδιακή μείωση σε βάθος τετραετίας, αλλά όλα εφαρμόζονται από τις αρχές του ΄19. Η μείωση του ΦΠΑ ή η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν μέρος ακριβώς του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε δημιουργήσει για το ‘19, με εξαίρεση τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ.
 
Για τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020
 
Στον προϋπολογισμό του 2019 θα αποτυπωθεί με ευκρίνεια. Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πανομοιότυπη με το θέμα των συντάξεων.
 
Για την έξοδο στις αγορές
 
Παρακολουθούμε πολύ στενά το επιτόκιο, διότι έχει τεράστιο αντίκτυπο για το σύνολο της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι αυξήθηκε και ταυτόχρονα έπεσε απότομα την περασμένη εβδομάδα από το 4,75% έως το 4,15%. Ελπίζουμε ότι μόλις ηρεμήσουν και λίγο ακόμη οι αγορές (με την Ιταλία κλπ) θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρακολουθούμε τις αγορές. Θεωρώ και ότι οι εξαγγελίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη μεριμνούν ούτως ώστε η χώρα να έχει ασφάλεια και ως προς το θέμα αυτό. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή νομίζω ότι παρακολουθούν τις αγορές. Η Πορτογαλία δεν τις παρακολουθεί; Συνολικά θεωρώ ότι η αποτίμηση των αγορών λίγο πριν από το μνημόνιο στη διάρκεια του έτους, του τρέχοντος έτους, καταδεικνύουν την επιτυχία της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Άρα φυσικά και την έχουν προεγγράψει την επιτυχία, απομειώθηκαν τα επιτόκια, έφθασαν σε ένα επιθυμητό σημείο. Μετά υπήρχε μια διεθνής αναταραχή, αυξήθηκαν λίγο, μειώνονται ξανά τώρα. Υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία του επιτοκίου και αυτό κάνουμε νομίζω. Πριν από είκοσι μέρες βγήκαμε από το μνημόνιο. Άρα φυσικά και παρακολουθούμε τις αγορές, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι ειδικό σε σχέση με αυτό πέρα από την ασφάλεια, την ασφάλεια του «μαξιλαριού» που επιλέξαμε, το οποίο  δημιουργεί χρόνο και χώρο, να κάνει τις επιλογές της η κυβέρνηση με μεγαλύτερη ευελιξία. Το «μαξιλάρι», ο τρόπος σχηματισμού του, δεν αποτελεί, όπως ξέρετε ενεργοποίηση επιπρόσθετου δανεισμού. Αυτή ήταν η ιδέα που θέλαμε να αποφύγουμε. Είναι ένα «μαξιλάρι» που μπορεί να προσφύγει η χώρα εάν και εφόσον χρειαστεί. Αν δεν χρειαστεί ούτε θα προστεθεί στο χρέος, ούτε τίποτε.
 
Εξαγορά ΔΕΗ στη ΠΓΔΜ
 
Η εξαγορά αυτή έγινε πριν από τα Χριστούγεννα και ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Είναι κατά τη γνώμη μου μια πολύ απλή και αποδοτική επένδυση. Η ΔΕΗ έδωσε κάτι λιγότερο από 5 εκατ. για την εξαγορά μιας εταιρείας που έχει 60 εκατ. τζίρο, 1 εκατ. κέρδη και καιρό απόσβεσης τα τέσσερα χρόνια. Εκείνη την εποχή έκανε μια μικρή φασαρία το              VMRO και μετά δεν υπήρχε κανένα θέμα ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά. Απορώ γιατί το θυμήθηκε τώρα η ΝΔ. Άρα είναι πολύ καλή η συμφωνία. Πραγματικά δεν μπορώ να παρακολουθήσω το συλλογισμό της ΝΔ. Οι επενδυτικές κινήσεις της ΔΕΗ, έχουν μια δική τους λογική, τη στρατηγική επέκταση στα Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, η εξαγορά αυτή επικυρώθηκε από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Εγκρίθηκε από ιδιώτες και δημόσιο. Απορώ επαναλαμβάνω γιατί τίθεται θέμα εκ των υστέρων και με τόση καθυστέρηση από τη ΝΔ.
 
Για την ανάπτυξη
 
Να περιμένουμε να ολοκληρωθεί και το τρίτο τρίμηνο για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Νομίζω θα κλείσει κοντά στο 2,5% αυτή είναι η πρόβλεψη.
 
Για τη διεξαγωγή των εκλογών
 
Νομίζω ότι ήταν σαφής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και ρωτάτε και κάποιον που δημόσια έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν εκλογές.
 
 
 
 
 
| | | | | | |