παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ » Συνέντευξη ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στον Realfm
Συνέντευξη ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στον Realfm

 Αθήνα,  8 Ιανουαρίου 2019

 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
 
Σε ερώτηση εάν οι πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου προοιωνίζονται πρόωρες εκλογές, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Εκτιμώ ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα τύχει κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς τα κόμματα θα τοποθετηθούν συντεταγμένα και θα κριθούν για αυτή τους τη θέση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχει αλλάξει ούτε έχει μετατοπιστεί στο ελάχιστο η θέση των κυβερνητικών μας εταίρων ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενοι με τη ΝΔ. Η συζήτηση, που έχει ανοίξει, προσπαθεί να συνδέσει αυτά τα δύο διακριτά θέματα, αλλά ο χρόνος θα δείξει ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή».
 
Ο Υπουργός εκτίμησε ότι ο καλύτερος χρόνος για να γίνουν εκλογές είναι ο Οκτώβριος του 2019, με την ολοκλήρωση της τετραετίας. «Η κυβέρνηση έχει χρόνο,  ο οποίος είναι μόνο με θετικό πρόσημο. Η οικονομία, που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, αποτελεί κατά τη γνώμη μου το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα κοινωνικά μέτρα και την επίλυση ορισμένων πολύ μεγάλων θεμάτων, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία με την Εκκλησία. Άρα, η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, με επίκεντρο την οικονομία, τα κοινωνικά μέτρα και την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που εκπορεύονται από το τέλος του Μνημονίου, αποτελεί ένα θετικό πεδίο πάνω στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μην ολοκληρώσει την τετραετία».
 
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει νομοσχέδια σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Αν δεν απατώμαι, σχεδόν το σύνολο των νομοσχεδίων που έχει φέρει η κυβέρνηση τους πρόσφατους μήνες ψηφίζονται με πολύ ευρεία πλειοψηφία. Αναγκάζεται και η ΝΔ να τα ψηφίζει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αλλά και σε πληθώρα άλλων νομοσχεδίων. Φαντάζεστε, έτσι, ότι και τα νομοσχέδια που θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας και πληθώρα άλλων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, θα τύχουν ευρείας πλειοψηφίας. Άρα, ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Και τα νομοθετήματα της κυβέρνησης θα τύχουν ευρείας πλειοψηφίας, αλλά και η εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής, όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν τίθεται εν αμφιβόλω τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα».
 
Σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας είναι σημαντική και, ταυτόχρονα, υπάρχει ένα κύμα επενδύσεων σε πολλούς άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός. Σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις  στον τομέα της ενέργειας -τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ- και εκτίμησε ότι στους δύο πρώτους διαγωνισμούς θα υπάρξουν δεσμευτικές προτάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα. Τέλος, για το Ελληνικό, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι έχει κλείσει ο κύκλος του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και είναι έτοιμος να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που αφορά το πρώτο έργο εντός του Ελληνικού για την τουριστική ανάπτυξη και το καζίνο.
 
από το Γραφείο Τύπου
 
 
| | | | | | |