παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ » Χαιρετισμός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στην κοπή πίτας της ΔΕΗ
Χαιρετισμός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στην κοπή πίτας της ΔΕΗ

 Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2019

 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
«Έχει κλείσει ένας μεγάλος κύκλος αλλαγών για την απελευθέρωση των αλλαγών και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Ο κ. Σταθάκης τόνισε τη σημασία της παραμονής των δικτύων στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η έναρξη του οποίου αποτελεί κορύφωση των θεσμικού πλαισίου, όπου πέρα από τις δύο αγορές –προ ημερησίας και ημερησίας– έρχεται να προστεθεί και η προθεσμιακή αγορά.
 
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των περιφερειακών αγορών, που αποτελεί σταθερό προσανατολισμό στο πλαίσιο του target model για την ευθυγράμμιση των αγορών ενέργειας στη ευρύτερη περιοχή μας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την ενίσχυση των διασυνδέσεων.
 
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ο κ. Σταθάκης μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει δημοσιευτεί και κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα κείμενο που θέτει διεξοδικά τους στόχους για το ποσοστό των ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης την εξοικονόμηση ενέργειας 1,5% ετησίως, τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου –τρεις στόχους από τους οποίους δεν μπορούμε να μετακινηθούμε.
 
Ο εθνικός σχεδιασμός περιγράφει πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους, πώς προδιαγράφονται οι απαραίτητες υποδομές σε διαφορετικές μορφές ενέργειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διασυνδέσεις των νησιών, αλλά και το πλαίσιο των επενδύσεων που στο σύνολό τους εκτιμώνται στα 32 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030.
 
Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται η ΔΕΗ, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ βρίσκεται εμφανώς σε μεταβατικό στάδιο, διατηρεί την ισχυρή της θέση, ξεκινάει τα βήματά της για μια ευρύτερη παρουσία στις αγορές, αλλάζει το ενεργειακό μίγμα και τις υποδομές της, διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει.
 
«Η θέση η δική μας είναι προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα ενεργή στήριξη του μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε ισχυρό πυλώνα», τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάργηση του τέλους προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη –δύο σημαντικές εκκρεμότητες από το παρελθόν–, σημειώνοντας επίσης ότι «επιδιώκουμε και ενθαρρύνουμε την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων με το Δημόσιο».
 
Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι «παραλάβαμε μια υπερχρεωμένη ΔΕΗ» και αναφέρθηκε στη μείωση των χρεών της Εταιρείας και την εξόφληση οφειλών, προϋπόθεση –όπως τόνισε– για να λειτουργήσει στις νέες συνθήκες και να συγκεντρώσει τους αναγκαίους επενδυτικούς στόχους.
 
Κλείνοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ΔΕΗ με επιπρόσθετα μέτρα –πάντα στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών και με βάσει τις επιλογές της διοίκησης– ευχόμενος στους εργαζόμενους και τα στελέχη της καλή χρονιά και στη ΔΕΗ μια εξαιρετική και παραγωγική χρονιά».
 
από το Γραφείο Τύπου
 
 
| | | | | | |