παρέχεται από
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΘΟΡΥΒΟΣ – ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
ΥΠΟΔΟΜΗ ΧΩΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (INSPIRE)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE
COP 19 Athens
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ » ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ (EMAS) » ΒΡΑΒΕΙΑ EMAS 2009
ΒΡΑΒΕΙΑ EMAS 2009
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τους νικητές των Ευρωπαϊκών βραβείων  EMAS 2009 (Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου), μεταξύ των οποίων και η Ελληνική συμμετοχή, στην τελετή που έγινε στην Στοκχόλμη, στις 19 Νοεμβρίου 2009, στο  Atrium Restaurant του Εθνικού Μουσείου της Στοκχόλμης. Τα Ευρωπαϊκά βραβεία EMAS είναι το ανώτερο βραβείο στην περιβαλλοντική διαχείριση και απονέμεται σε κορυφαίες επιχειρήσεις από το 2005.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα βραβεία που έδωσε, αναγνώρισε τις επιτεύξεις των εγγεγραμμένων στο ΕMAS οργανισμών που επέδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις στα θέματα που σχετίζονται με την «Αλυσίδα εφοδιασμού συμπεριλαμβανομένων των πράσινων προμηθειών» (αυξάνοντας για παράδειγμα τον αριθμό των ανακυκλώσιμων και/ή ανακυκλωμένων υλικών στις διαδικασίες  μεταποίησης, καθώς επίσης και τη χρήση πράσινων προϊόντων όπως για παράδειγμα, "πράσινο" ηλεκτρισμό, "περιβαλλοντικά φιλικές" υπηρεσίες catering, ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός της τεχνολογίας πληροφορικής (ΙT) ). 
Tα βραβεία ήταν κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά και τμήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων που φιλοτέχνησε το σχεδιαστικό τμήμα του κέντρου ανακύκλωσης (DRZ) στη Βιέννη.

To Ευρωπαϊκό βραβείο ΕMAS στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων (Small organisations) έλαβε η ελληνική εταιρεία  Βασ&Αικατ. Κοτταρίδη Ο.Ε. Ασβεστοποιία «ο ΚΛΗΜΗΣ» εγγεγραμμένη στο Ελληνικό μητρώο του EMAS. Η εταιρεία είναι βιομηχανία παραγωγής ασβέστη, ασβεστοπολτού και πυρηνόξυλου, με έδρα τα περίχωρα της Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας. Το πυρηνόξυλο είναι ένα υπόλειμμα από την παραγωγή ελαιολάδου και θεωρείται στερεό βιοκαύσιμο και για τον λόγο αυτό μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Επιπλέον, αυτό το καύσιμο δεν περιέχει καθόλου αλογονομένα οργανικά στοιχεία ή βαριά μέταλλα και για τον λόγο αυτό τα υπολείμματα αποτέφρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φυτικού κάρβουνου. H εταιρεία έχει ήδη λάβει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας-καινοτομίας και εργάζεται στοχεύοντας στην απόκτηση της πιστοποίησης CE-EN 459-1 2001. Έχει εγκαινιάσει μια περιβαλλοντική πολιτική στον τομέα των πράσινων  προμηθειών, στον τομέα της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου. Χρησιμοποιεί φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού καθώς επίσης ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, ανακύκλωση των μηχανικών μπαταριών κ.λ.π. Η εταιρεία είχε επιλεγεί για να αποσταλεί προς την Ε.Ε. ,από την Ελληνική Επιτροπή EΜΑS, που εδρεύει στο ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωπος δε του ΥΠΕΚΑ, που είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής EMAS και της Ευρωπαϊκής Νομοθετικής Επιτροπής του Άρθρου 14 του Κανονισμού του EΜΑS, συμμετείχε στην εκδήλωση απονομής εκ μέρους της Ελλάδας .
Επίσης βραβείο EMAS  Κρατών Μελών για την εθνική συμμετοχή τους έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εξής ελληνικές συμμετοχές που είχε αποστείλει το ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 1. O Δήμος Αμαρουσίου: Eίναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που εγγράφηκε στο Μητρώο του EMAS. Eίχε ξεκινήσει την εφαρμογή του EMAS στα πλαίσια του προγράμματος Life Gala (Green Games and Local Authorities. Έχει επίσης εφαρμόσει στα πλαίσια του προγράμματος Life το πρόγραμμα Leap (Local Authority Environmental Management and Procurement Project). Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος έχει τροποποιήσει τα κριτήρια για τις δημόσιες προμήθειες ώστε να αγοράζει πράσινα ή περιβαλλοντικά φιλικά πρoϊόντα. Επιπλέον έχει ήδη κερδίσει το βραβείο για τις Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες το 2006 (Good practice Award of the Green Public Procurement). Έχει καταρτίσει πράσινες συμβάσεις που αφορούν χαρτί και υλικά γραφείου, ηλεκτρικά αντικείμενα και συσκευές, προϊόντα καθαρισμού, κλπ.
 2. Η Τράπεζα EUROBANK EFG  στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων (Large organisations): Mια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα και η πρώτη που έχει εγγραφεί στο μητρώο του EMAS. O τραπεζικός όμιλος EUROBANK EFG έχει θεσπίσει την επίσημη περιβαλλοντική του πολιτική η οποία αποσκοπεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  Η Τράπεζα έχει καταβάλει προσπάθεια να συμπεριλάβει πράσινα κριτήρια στις συμβάσεις προμηθειών της. Οι πράσινες συμβάσεις που έχει προωθήσει η Τράπεζα  αφορούν την προμήθεια ανακυκλώσιμου χαρτιού (Eco label), τον εξοπλισμό με IT (energy star), τα προϊόντα  καθαρισμού, τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, την προμήθεια  ανακυκλώσιμου μελανιού και toner/cartridge κ.λπ.
 3. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΝΗΛΕΑΣ στον τομέα των πολύ μικρών επιχειρήσεων (micro organizations). Ο Συνεταιρισμός αυτός με διακριτικό τίτλο «Ομάδα Παραγωγών Νηλέας» αποτελείται από ελαιοπαραγωγούς του Νομού Μεσσηνίας που ξεκίνησαν το 2004 για να συνδυάσουν την επιχειρηματικότητα της γεωργίας με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα. Το σύστημα Περιβαλλοντικής διαχείρισης του Νηλέα εφαρμόζεται στην πρώτη φάση της γεωργικής παραγωγής, δηλαδή στον αγρό. Έχει θεσπίσει πράσινα κριτήρια και πρoϋποθέσεις προκειμένου ένας ελαιοπαραγωγός να συμβληθεί με «σύμβαση»  με την Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ.
 

Aπό πλευράς των υπολοίπων Κρατών Μελών Ευρωπαϊκό βραβείο EMAS  έλαβαν οι ακόλουθες εταιρείες :

 • Η εταιρεία Eco Conseil Enterprise, με αντικείμενο την περιβαλλοντική συμβουλευτική ,στον τομέα των πολύ μικρών επιχειρήσεων (Βέλγιο), 
 • Η εταιρεία Αustria Glas Recycling, που δραστηριοποιείται στη συλλογή και στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών από γυαλί, στον τομέα των μεσαίων επιχειρήσεων (Αυστρία),
 • Η εταιρεία VAE Eisenbahnsysteme, που σχεδιάζει και κατασκευάζει σιδηροδρομικές τροχιές και είναι κορυφαία  εταιρεία για συστήματα διακλάδωσης συμπεριλαμβανομένων συστημάτων οδήγησης, ασφάλειας και διάγνωσης, στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων (Αυστρία),
 • Εξάλλου στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης (public administration) έλαβαν βραβείο EMAS λόγω ισοψηφίας οι παρακάτω οργανισμοί:
  • Το Land Oberosterreich, που είναι το κεντρικό γραφείο πράσινων προμηθειών της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού κράτους Οberosterreich στην Αυστρία.
  • Το Umweltbundesamt, που είναι η κεντρική ομοσπονδιακή αρχή σε περιβαλλοντικά θέματα στην Γερμανία.
 • Το Environment Agency, αρμόδιο να προστατεύει και να βελτιώνει το περιβάλλον και να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αγγλία και στην Ουαλλία (Ηνωμένο Βασίλειο).  

Η Ε.Ε. θεωρεί ότι είναι πολύ θετική και σημαντική  η επιβράβευση των εγγεγραμμένων στο ΕMAS Οργανισμών που μειώνουν ενεργά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις εφαρμόζοντας πράσινες προμήθειες στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.  Είναι μια ευκαιρία να προβληθεί προς όλους  ότι οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο του Κοινοτικού Συστήματος Οικολογικής διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) εταιρείες και οργανισμοί είναι πρωτοπόροι.

Τα βραβεία EMAS 2009 απονεμήθηκαν  στις παρακάτω κατηγορίες οργανισμών :

 • Α. Πολύ Μικρές επιχειρήσεις (Micro -organisations) :< 10 υπαλλήλους και   ετήσιο τζίρο ή ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια Ευρώ.
 • Β. Mικρές επιχειρήσεις (Small organizations): >/=10 μέχρι < 50 υπαλλήλους και ετήσιο τζίρο ή ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια Ευρώ.
 • Γ. Μεσαίες Επιχειρήσεις (Medium organizations): >/=50 μέχρι 250 υπαλλήλους και ετήσιο τζίρο που δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύριο Ευρώ και/ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα 43 εκατομμύρια Ευρώ.
 • Δ.. Μεγάλες επιχειρήσεις (Large organizations): >250 υπαλλήλους και ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο από 50 εκατομύρια Ευρώ και/ ή ετήσιο συνολικό ισολογισμό μεγαλύτερο από 43 εκατομμύρια Ευρώ.
 • Ε. Δημόσια διοίκηση που περιλαμβάνει όλους τους οργανισμούς που διοικούνται από μια δημόσια Αρχή κ.λ.π.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή βραβείων συγκροτήθηκε  από 6 εμπειρογνώμονες στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και των πράσινων προμηθειών που ορίσθηκαν από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Το ΕMAS στην Ελλάδα έχει σημαντική άνοδο και αυτή την στιγμή το ελληνικό μητρώο έχει 69 ενεργές εγγραφές οργανισμών και 821 ενεργούς χώρους δραστηριοτήτων. Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ενεργά την υιοθέτηση και λειτουργία του εθελοντικού αυτού εργαλείου από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις και έχει συστήσει την Επιτροπή EMAS που είναι ο αρμόδιος Φορέας του EMAS στην Ελλάδα.

| | | | | |