Συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο "Πρακτορείο 104,9 FM"
 
Αθήνα, 08 Φεβρουαρίου 2018
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Συνέντευξη παραχώρησε, σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM". Μεταξύ άλλων τόνισε:
 
Για εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό
 
Ο ενεργειακός σχεδιασμός καλείται να καταδείξει πώς θα επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που τίθενται για το 2020-2030 και το 2050, σε δύο επίπεδα: στην συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα πάει καλά, στον πρώτο στόχο. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή είναι τώρα στο 29% και θέτουμε το φιλόδοξο στόχο να προσεγγίσει το 50% μέχρι το 2030. Ο δεύτερος, πιο δύσκολος, στόχος για τη χώρα, αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εκεί υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο να εξοικονομούμε περίπου το 1,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα.
Με βάση τις άδειες που δώσαμε για τις διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένονται επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στην αιολική ενέργεια, στην οποία είναι πολύ αισθητή η παρουσία εταιρειών διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ αυτών κυρίως γαλλικές και ιταλικές.
Διεθνείς επενδύσεις υπάρχουν φυσικά και στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο. Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν επενδυτές από το εξωτερικό, όπως είναι ο αγωγός TAP, ο κάθετος άξονας IGB και άλλα σχέδια που υπάρχουν. Εκδηλώνεται, επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον τόσο για τους υδρογονάνθρακες όσο και ενόψει της αποεπένδυσης στον λιγνίτη. Συνολικά, ολόκληρος ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με πολύ ισχυρή την ανάπτυξη επενδύσεων και ισχυρή διεθνή συμμετοχή στις επενδύσεις αυτές.
Σε σχέση με την αποεπένδυση στο λιγνίτη, ο σχετικός νόμος θα περιλαμβάνει εκτενές σχέδιο, τόσο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσο και για τις υπάρχουσες εργασιακές συμβάσεις.
 
Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ»
 
Υπογράψαμε προχθές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την παράδοση του πληροφορικού συστήματος, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Τώρα, φθάσαμε στο τελικό σημείο, θα συμμετέχει το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, μαζί και οι συνεταιριστικές. Τα θέματα του Υπουργείου έχουν λήξει, οπότε μέχρι το τέλος του μήνα θα μπούμε στο στάδιο έναρξης υποβολής αιτήσεων. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, καλύπτεται, όπως είχε προβλεφθεί, κατά 250 εκατ. από το ΕΣΠΑ και μαζί με άλλες πηγές οι πόροι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ
 
Για τη συνέντευξη Π. Μοσκοβισί περί μνημονίων και ελάφρυνσης χρέους
 
Μπαίνουμε, νομίζω, στην τελική φάση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους καθώς και για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Άρα οι επόμενοι μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι. Και τα δύο αυτά θέματα μαζί θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την καθαρή έξοδο και θα δώσουν τη δυνατότητα αυτοδύναμης περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας αποκαταστήσει πλήρως το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές.
 
Για αυτοδυναμία που επιζητά η Ν.Δ. - εκλογές
 
Θεωρώ ότι είναι βιαστικές αναλύσεις αυτές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, θεωρώ ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος, που να μπορούσε να θεωρηθεί ότι επιβάλλει να γίνουν εκλογές σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Είμαστε ακριβώς σε αυτό το κρίσιμο σημείο που σας περιέγραψα πριν και η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα του 2015-2018 και έχοντας δημιουργήσει το 2018-2019 τις συνθήκες για την επόμενη μέρα.
 
Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
 
Θεωρώ πολύ θετική αυτή την εξέλιξη. Είναι αρκετά τα ανοιχτά θέματα στην Ευρώπη και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για τις μεταρρυθμίσεις στο οικοδόμημα της ΕΕ. Η ατζέντα, δηλαδή, που έχει διαμορφωθεί και από τη γαλλική Προεδρία και από πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι εξαιρετικά καθοριστική και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία θα δώσει μια νέα ώθηση σε αυτή τη συζήτηση. Είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, διότι τα θέματα της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι ανοιχτά σε πάρα πολλούς τομείς, τόσο σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και με τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν σε θέματα ελέγχου και διαφάνειας των ευρωπαϊκών επιλογών.
 
Για το σκάνδαλο Novartis
 
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι μονόδρομος. Η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί πρέπει να γίνει με συντεταγμένο και θεσμικό τρόπο. Εφόσον υπήρχε όλο αυτό το σύστημα των καταγγελιών, δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός. Να γίνει δικαστική διερεύνηση από την εισαγγελέα και να προχωρήσουν τα θέματα πλέον με τις επιλογές που υπάρχουν στη Βουλή, για το ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα. Οι αιτιάσεις που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι πολιτικές υπερβολές, για μια δικαστική διαδικασία με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτή την έκταση. Σε μια τόσο λεπτή δικαστική υπόθεση που, εκ των πραγμάτων, περιλαμβάνει προστατευμένους μάρτυρες, οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο τέλος της ημέρας, όλοι θα αποδεχθούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

από το Γραφείο Τύπου