παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ » Συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Α’ Πρόγραμμα»
Συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Α’ Πρόγραμμα»
 
 
Συνέντευξη ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Α’ Πρόγραμμα
 
 
 
 
Η ομιλία του Πρωθυπουργού κάλυψε μια ευρεία θεματική, επικεντρώθηκε φυσικά στην εμπειρία των ελληνικών προγραμμάτων και στην πετυχημένη ολοκλήρωση και τις άλλες μεγάλες αλλαγές και τομές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα έθεσε και την αναγκαιότητα η Ευρώπη να μπορέσει να αλλάξει, να βρει νέους βηματισμούς και νέους τρόπους που να απαντούν στις προκλήσεις αυτή τη στιγμή.
 
Βασίστηκε στην εμπειρία του προγράμματος και στην πετυχημένη ολοκλήρωσή του, αλλά κυρίως μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη και έδωσε έμφαση και στην άνοδο της ακροδεξιάς και σε άλλα θέματα που αφορούν πλέον τον ίδιο τον βηματισμό της Ευρώπης. Νομίζω το δεύτερο σκέλος θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στο επόμενο χρονικό διάστημα όταν και ενόψει των εκλογών το μέλλον της Ευρώπης θα είναι στο επίκεντρο.
 
Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
 
Νομίζω ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κινούνται ακριβώς στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχει η χώρα, με βάση την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δηλαδή και η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει μετά βεβαιότητας το ΄19 και οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του ΄22 μέσα στο οποίο όπως ξέρετε είναι και η δέσμευση της χώρας για το 3,5% πλεόνασμα. Άρα, είναι  διακηρύξεις οι οποίες έχουν σαφή προσδιορισμό εντός του δημοσιονομικού χώρου.
 
Για το κόστος των μέτρων και τους θεσμούς-δανειστές
 
Κοιτάξτε δεν θα ήθελα να προσδιορίσω επακριβώς την τιμή η οποία θα αποτυπωθεί στον πρώτο προϋπολογισμό για τα μέτρα του ΄19, θα εγγραφούν δηλαδή, οπότε η πρόβλεψή μου είναι ότι κινείται ακριβώς στο υπερπλεόνασμα και τις αποτιμήσεις, με βάσει την εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων δηλαδή περίπου. Το υπερπλεόνασμα κινείται γύρω στο 1 δισ. ετησίως. Αυτό είναι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για το ΄18. Όπως ξέρετε 640 εκατ. ευρώ είναι το υπερπλεόνασμα φέτος, μέχρι στιγμής.
 
Κατά τη γνώμη μου ο διάλογος θα έχει θετική κατάληξη, κάποια μέτρα από αυτά είναι αντικείμενο διαλόγου, αλλά θα έχει θετική κατάληξη. Διότι οι δεσμεύσεις οι οποίες είναι αποτυπωμένες όπως ξέρετε, είναι σαφείς. Είναι το πλεόνασμα, που είναι ο βασικός στόχος και η βασική δέσμευση. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση φυσικά έχει ανακτήσει την ελευθερία,  πρωτίστως να μπορέσει να επιλέγει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θεωρεί πιο κατάλληλο για τη διόρθωση των κοινωνικών αδικιών. Συνεπώς νομίζω ότι είναι απόλυτα συμβατά τα δύο και οι δεσμεύσεις της χώρας και οι επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά το ακριβές μείγμα της οικονομικής πολιτικής.
 
Για τις συντάξεις και τις επικρίσεις της ΝΔ για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοινώθηκαν
 
Νομίζω ότι οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν, όπως είπε και η Κομισιόν στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού του΄19. Δηλαδή λίγο υπομονή ακόμα, μέχρι την 1η του Οκτώβρη. Εγώ εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε. Υποθέτω ότι η κεντρική ιδέα είναι της κατάργησης του μέτρου, αν τα δημοσιονομικά , αν οι προβλέψεις είναι επακριβείς με βάση το μεσοπρόθεσμο.
 
Δεν μπορώ να παρακολουθήσω επακριβώς να σας πω την αλήθεια τα επιχειρήματα της Ν.Δ. διότι αυτό που υποσχεθήκαμε ήταν ότι θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να πάρουμε κάποια μέτρα διορθρωτικά σε σχέση με τις αδικίες που έχουν συσσωρευτεί και νομίζω ότι αυτό κάναμε. Μια ισορροπημένη πρόταση η οποία και είναι εντός του χώρου, δεν έχει δηλαδή μη ρεαλιστικά και μη εφαρμόσιμα πράγματα. Οι αγορές προσέλαβαν την πρόταση με θετικό τρόπο και η υποδοχή από την πλευρά των πολιτών νομίζω δείχνει ότι ήταν μια μετρημένη πρόταση πολύ ισορροπημένη και όντως εξαντλούσε, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο σε καμία περίπτωση αυτό το οποίο έχει κατακτηθεί. Η ΝΔ πρέπει να μας πει τι θα κάνει αυτή περισσότερο.
 
Για την έξοδο στις αγορές
 
Φυσικά και θα βγούμε στις αγορές όταν θεωρήσουμε κατάλληλη τη στιγμή. Καταφέραμε και φτιάξαμε ένα σύστημα με το οποίο δεν υποχρεούμαστε να προσφύγουμε στις αγορές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Είμαστε καλυμμένοι με το «μαξιλάρι» από την άλλη πλευρά η έξοδος στις αγορές είναι σημαντικό γιατί δίνει σήματα και για την ευρύτερη οικονομία τις επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λ.π. Συνεπώς η απάντηση είναι ναι, ο τρόπος η στιγμή και η διαδικασία προφανώς επιλέγονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Ακριβώς επειδή υπάρχει μια σημαντική αναστάτωση στις αγορές λόγω μια σειράς των θεμάτων (Brexit, Τουρκία, Ιταλία κ.λ.π.) θέλει μια προσοχή. Τα επίπεδα των επιτοκίων, πάντως, η αντίδραση των αγορών, θεωρώ, ειδικά μετά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, ήταν πάρα πολύ θετική. Η σύνδεση του «μαξιλαριού» έχει τρεις διαφορετικές πηγές και ενεργοποιείται μόνο υπό τους όρους πού έχουμε κατά νου, εάν και εφόσον χρειαστεί.
 
Για την εξαγορά της ΔΕΗ στην ΠΓΔΜ και τις επικρίσεις της αντιπλίτευσης
 
Τα πραγματικά γεγονότα είναι πολύ πιο απλά και είναι ετεροχρονισμένη η κριτική, γι αυτό και παραξενεύτηκα διότι οι διαπραγματεύσεις, το άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια είναι στρατηγική επιλογή, έχει γίνει από το ‘17 και έχει ξεκινήσει κάποιες πρωτοβουλίες όχι μόνο στα Σκόπια και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Έχει αυτή τη στρατηγική αναπόφευκτα διότι ο ενεργειακός τομέας ενοποιείται στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Οπότε αυτό έγινε. Η εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε πριν το Χριστούγεννα, ανακοινώθηκε δημόσια στις 12 Ιανουαρίου. Ολοκληρώθηκε η συμφωνία και επικυρώθηκε από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τον περασμένο Ιούνιο. Γι’ αυτό και είναι ακατανόητη η στάση της αντιπολίτευσης να ανασύρει το θέμα τώρα.
 
Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών
 
Κοιτάξτε η στρατηγική είναι σαφής. Μάλιστα μιλάτε σε κάποιον ο οποίος σε όλους τους τόνους θεωρώ ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Από ‘κει και πέρα προφανώς υπάρχει διαχείριση του θέματος για το οποίο υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η γνώμη μου είναι ότι μπορεί να βρεθεί λύση και αυτή να είναι επιθυμητή. Ας περιμένουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση του πράγματος και ποια θα είναι η συγκυρία. Μελλοντολογία σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να γίνει. Ανάλογα, επαναλαμβάνω, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, προφανώς θα υπάρχουν δύο επιλογές θα δούμε τότε ποια θα ευδοκιμήσει.
 
 
 
 
| | | | | | |