παρέχεται από


Νέο υλικό:

Εγχειρίδιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (στα ελληνικά)
Θεματικές κατευθυντήριες γραμμές για το 2018 (στα ελληνικά)
Φυλλάδιο (στα ελληνικά)

Βίντεο προώθησης της βιώσιμης μετακίνησης

 

ΦΕΚ 2302/Β/16-9-2013 «Τεχνικές οδηγίες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και περιοχές με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018: «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018 με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότηκας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. Εκτός από τις τοπικές αρχές, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής δράσεων και ενεργών πολιτών. 

 
 
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
 
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
 
Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2018, έχει επιλεγεί ως μότο το «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.
 
Ο ρόλος του ΥΠΕΝ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι καταλυτικός, συντονίζοντας και διαχέοντας την πληροφορία στους Δήμους της χώρας, καθώς και συνεισφέροντας στο σχεδιασμό διαφόρων δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
 
Το 2015 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 1.870 πόλεις από 45 χώρες τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. 

Συνδυάζω - Μετακινούμαι #mobilityweek
Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα ωφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα. Ο κύριος στόχος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΒΔΟΜΑΔΑΣΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης .
Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες στο φυλλάδιο με τις θεματικές κατευθυντήριες γραμμές για το 2018.

Συμμετοχή Τοπικών Αρχών

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας.
Στόχος είναι η ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας άριστη κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση καθαρότερης ενέργειας, ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – τόνωση της ζωτικότητας των πόλεων, ενίσχυση των κοινωνικών συναλλαγών και δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.

Προτεινόμενες Δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν είναι:

Επικοινωνιακές Δράσεις

 • Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας στις ηλεκτρονικές υπογραφές όλων των υπαλλήλων των συμμετεχόντων Δήμων – Οργανισμών.
 • Διασπορά της πληροφορίας μέσα από δελτία τύπου, ιστοσελίδες  και τα κοινωνικά δίκτυα.
 • Χρήση δημόσιων οθονών – πχ. Πλατφόρμες μετρό – για μετάδοση μηνυμάτων.
 • Επίσης, όπου υπάρχει δωρεάν ασύρματο δίκτυο, μεταφορά σε σελίδα με πληροφορίες για τη βιώσιμη κινητικότητα.
 • Συμμετοχή των σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας (green snake).
 • Συμμετοχή εταιρειών, επιβράβευση εργαζομένων που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
 • Χορηγίες από μεγάλες εταιρείες για επιβράβευση των επιβατών των μέσων μεταφοράς και των ποδηλατών – πχ, τσάντες, δώρα βιβλία, αναψυκτικά κλπ.
 • Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα την βιώσιμη κινητικότητα.
 • Διακόσμηση των λεωφορείων και λοιπών μέσων μεταφοράς με αφίσες.
 • Ειδικά εισιτήρια για την εβδομάδα κινητικότητας.Κατασκευή mobile apps για smart phones.
 Δράσεις Πεδίου
 • Χάραξη και σήμανση ποδηλατοδρόμων - νέες ή βελτιωμένες υποδομές για ποδήλατα
 • Προγράμματα ξεναγήσεων για πεζούς ή ποδηλάτες  από εθελοντές των Δήμων (walking bus).
 • Δηµιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδροµών σε ζωτικές περιοχές των πόλεων, θαλάσσια µέτωπα, µνηµεία, ιστορικούς τόπους, κ.α.
 • Διευκόλυνση της πρόσβασης σε κάθε σηµείο της πόλης, δηµιουργία διαδροµών σύνδεσης και αύξηση του αστικού τουρισµού.
 • Δωρεάν γραμμές λεωφορείων σε αρχαιολογικούς χώρους / πάρκα.
 • Δείγμα πάρκου έκτασης όσο μια θέση στάθμευσης (parking park) και εγκατάστασή τους σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
 • Επανασχεδιασμός χρήσης δρόμων ή μείωση λωρίδων κυκλοφορίας και διοργάνωση αθλητικών αγώνων, αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς κλπ.
 • «Λευκές Νύχτες» σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια. Υλοποίηση πολιτιστικών γεγονότων στους δρόμους – συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα – ειδικές εκπτώσεις σε ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες μέσων μεταφοράς.
 • Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας / καθορισμός  γειτονιών «χωρίς αυτοκίνητο» / δηµιουργία ζωνών χαµηλών εκποµπών.
 • Οδηγός μετακίνησης των τουριστών με τα μέσα μεταφοράς (δυνατότητα χρήσης μέσων μεταφοράς με κάρτα ξενοδοχείου κλπ).
 • Διοργάνωση μεγάλης συναυλίας, πικνίκ, χορού στο κέντρο της πόλης.
 • Κατασκευή θέσεων πάρκιν ποδηλάτων.
 • Δημιουργία υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 • Αποτύπωση των δράσεων σε διαδραστικούς χάρτες, ποδήλατο-λεωφορειόδρομοι, φεστιβάλ κλπ
 • Βελτίωση υποδομών (νέες πεζογέφυρες, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ) - Δημιουργία ή επέκταση πεζοδρόμων
 • Επέκταση ή δημιουργία νέων πράσινων διαδρομών
 • Βελτίωση και επέκταση δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας (δημιουργία λεοφωρειοδρόμων, νέες στάσεις, νέες γραμμές κλπ)
 • Χρήση οικολογικών μέσων για το στόλο της δημόσιας συγκοινωνίας
 • Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία
 • Δημιουργία σταθμών στάθμευσης για μετεπιβίβαση σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας
 • Νέο συγκοινωνιακό σχέδιο: κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων
 • Δημιουργία πεζοδρομίων "αφής" (με ανάγλυφα σχέδια για τυφλούς κλπ) - ράμπες για αμαξίδια αναπήρων - επέκταση και μείωση ύψους πεζοδρομίων
 • Δημιουργία κέντρων μετακίνησης και διαδικτυακών υπηρεσιών πληροφόρησης (π.χ. σχεδιαστής διαδρομής)
 • Μόνιμη απαγόρευση οχημάτων στο κέντρο της πόλης
 • Ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στους δημόσιους χώρους
 • Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο εγχειρίδιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (στα ελληνικά)

Δηλώστε Συμμετοχή

Για τη συμμετοχή των τοπικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας χρειάζεται η on-line συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής (http://registration.mobilityweek.eu/login.php).
Για τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας απαιτείται η υπογραφή του Ευρωπαϊκού Καταστατικού για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από αιρετό εκπρόσωπο του δήμου.
 
Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό διαδικτυακό τόπο της Ε.Ε.http://www.mobilityweek.eu
 
Σε περίπτωση που χρειαστείτε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στους εθνικούς συντονιστές του ΥΠΕΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας:
 
 
Κα Καλλιόπη Παπαδάκη: τηλ. 2131513392, αν η τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι δυνατή, παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω e-mail στη διεύθυνση:
 

 

Εγγραφές

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στον ιστότοπο http://registration.mobilityweek.eu/login.php

 

Ας μάθουν όλοι για τις δικές σας δράσεις

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μπορούν πλέον να καταγράφονται και δράσεις φορέων / συλλόγων / ενεργών πολιτών. Μπορείτε και εσείς να προγραμματίσετε δράσεις που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και να τις καταγράψετε στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.

 

Social Biking Challenge

Η πολυτροπικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από επιμέρους επιλογές. Ωστόσο, η ύπαρξη της ανάλογης υποδομής και συγκεκριμένων υπηρεσιών βοηθά τους πολίτες να συνδυάζουν τρόπους μεταφοράς και να περνούν ομαλά από τον έναν τρόπο στον άλλον. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αυτονόητη η σημαντικότητα της χρήσης του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς ανθρώπων αλλά και εμπορευμάτων. Για τον λόγο αυτό, παράλληλα με την εκστρατεία, προωθούμε και στηρίζουμε άλλη μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με το ποδήλατο, το Social Biking Challenge :
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) οργανώνει φέτος από 16 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία έναρξης της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΒΔΟΜΑΔΑΣΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) και για τρεις εβδομάδες το Social Biking Challenge. Για την διεξαγωγή της δράσης αυτής η ΕΕ έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητό (BikePrints, ήδη διαθέσιμη στα Apple και Play stores) με την οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταγράφουν τις διαδρομές που θα κάνουν με τα ποδήλατα τους και θα κερδίζουν πόντους και δώρα. Μέσω του BikePrints οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να ακολουθούν τους φίλους τους και να κερδίζουν μαζί ακόμα περισσότερους ομαδικούς πόντους και δώρα. 
Περισσότερες Πληροφορίες στον ιστοτόπο : http://www.mobilityweek.eu/eu-initiatives/social-biking-challenge/

 

 

 

     

Υλικό Επικοινωνίας

 (πατήστε πάνω στα εικονίδια για τη λήψη μεγάλου μεγέθους εικόνας)
 
 


Λογότυπα


Αφίσες

 

   
 

Φυλλάδιο


(στα ελληνικά)

  

 Video

Mix and Move!

 

 

 

 

 

| | | | | |