παρέχεται από
ΔΡΑΣΕΙΣ 2013
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
φωτογραφικό υλικό: Νόρα Αθανασίου
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ » ΔΡΑΣΕΙΣ 2010
ΔΡΑΣΕΙΣ 2010
 Πράσινη Δράση-Καθαρά Δάση
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής θέτει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες την υλοποίηση ενεργειών που στοχεύουν στην προστασία και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χώρας μας.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση» προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες να συμβάλλουν ενεργά σε δράσεις εθελοντικής υπηρεσίας και παράλληλα παροτρύνει τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν συνεργασίες καθώς και να αναλάβουν πρωτοβουλίες διοργάνωσης περιβαλλοντικών δράσεων.
 
Με σύνθημα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση» οργανώσαμε τον Απρίλιο και το Μάιο, καθαρισμούς δασών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιώντας  δράσεις στο Δάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα στην Αττική και σε δάση της Σκοπέλου.
 
Το πρόγραμμα στήριξαν με τη συμμετοχή τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθελοντικές οργανώσεις, μαθητές, εκπαιδευτικοί και ενεργοί πολίτες.
  
Δράση για τον καθαρισμό του πευκοδάσους Σχινιά
 
Ένα τριήμερο εθελοντικής προσφοράς για την αναγέννηση του πευκοδάσους και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα από τις 25 έως τις 27 Απριλίου.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ, μέσω του προγράμματος,  ήταν η ενθάρρυνση των συνεργιών και η δημιουργία ενός γόνιμου εδάφους, το οποίο θα οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί στενότερα με τους πολίτες - δημότες και τις εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθαρισμό του δάσους από ξερά κλαδιά, προκειμένου να γίνουν ξυλοπολτός από ειδικό θρυμματιστή και να διασκορπιστούν στο έδαφος, ώστε και να απαλλαγεί το δάσος από εύφλεκτα υλικά, αλλά και να χρησιμεύσουν ως λίπασμα για τη φυσική του αναγέννηση. Επίσης, κατά τη διάρκεια του τριήμερου πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη σημασία της βιοποικιλότητας, του μεσογειακού περιβάλλοντος και τη φροντίδα του δάσους.
   
Σημαντική ήταν και η συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας και η συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων. Στη Δράση συμμετείχαν 700 μαθητές, μαζί με 41 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 19 σχολείων της Αττικής. Οι μαθητές παράλληλα με την εθελοντική τους προσφορά στον καθαρισμό του Δάσους, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες 17 εθελοντικών οργανώσεων. Οι δραστηριότητες, εναρμονισμένες  με το φυσικό περιβάλλον έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν στοιχεία για το Δάσος μέσα από παιχνίδια, έρευνα, κατασκευές κα.

Η δράση αγκαλιάστηκε θερμά από 60 περίπου εθελοντικές οργανώσεις, που ασχολούνται με την προστασία του δάσους, της θάλασσας, αλλά και με περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Συμμετείχαν ενεργά με πολυάριθμες ομάδες εθελοντών τους καθώς επίσης και εθελοντές από τους Δήμους Μαραθώνα και Νέας Μάκρης αλλά και μεμονωμένους εθελοντές – ενεργούς πολίτες. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 1300 εθελοντές. Η δράση του ΥΠΕΚΑ οργανώθηκε με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, του Δασαρχείου Καπανδριτίου και της εθελοντικής οργάνωσης «Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας -Έλιξ».
 
Δράση για τον καθαρισμό δασικών διαδρομών στη Σκόπελο
 
Με συμμετοχή 800 εθελοντών και μαθητών από όλα τα σχολεία της Σκοπέλου ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και καθαρισμού σε επιλεγμένες δασικές διαδρομές του νησιού.
 
Το πρόγραμμα καθαρισμού ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Μαΐου, διήρκεσε τέσσερις ημέρες και στόχο είχε την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των εθελοντικών οργανώσεων από τη Σκόπελο αλλά και από τη γειτονική Σκιάθο, για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Οι εθελοντές απομάκρυναν ξερά κλαδιά, χόρτα και σκουπίδια από τα δάση του νησιού και βοήθησαν να διανοιχθούν μονοπάτια σε δασικές διαδρομές. Παράλληλα, οι μαθητές είχαν τη χαρά να ανακαλύψουν και να καθαρίσουν ένα παλιό και ξεχασμένο καλντερίμι, έξω από το χωριό Γλώσσα, στην περιοχή Παλιό Κλίμα.
 
Μέσω της δράσης του καθαρισμού των δασών επιτυγχάνεται η φυσική αναγέννηση του δάσους, μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης πυρκαγιάς και ενισχύεται ο περιπατητικός τουρισμός. Η τοπική κοινωνία της Σκοπέλου αγκάλιασε θερμά αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου και έδειξε ότι αναγνωρίζει την αξία του εθελοντισμού. Λόγω του μεγάλου ενθουσιασμού και της συμμετοχής το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με τον καθαρισμό τεσσάρων νέων περιοχών, που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.
     
Η εκστρατεία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Δήμο Σκοπέλου. Επιπλέον, έλαβαν μέρος εργαζόμενοι των δημοτικών αρχών, της πυροσβεστικής και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων, αλλά και δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από όλα τα σχολεία της Σκοπέλου.
Η δράση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη κινητοποίηση, φιλοξενία,  αλληλεπίδραση και ένθερμη υποδοχή της ιδέας του Εθελοντισμού. Λειτούργησε πολλαπλασιαστικά με χρήσιμες πρωτοβουλίες και ενέργειες κατά τη διάρκεια του τετραήμερου αλλά και με ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων προσφοράς για το περιβάλλον.

Πρόγραμμα α' 7 Μαΐου

Πρόγραμμα β' 7 Μαΐου

Πρόγραμμα 8 Μαΐου

Πρόγραμμα 9 Μαΐου

Πρόγραμμα 10 Μαΐου

 


Χρήσιμο Υλικό για πολίτες και Δήμους
 

 

 

| | | | | |